Kerststol met spijs 1100 gram
Geheim van de bakker
Een kerststol bakken is een vak apart. Het deeg van een stol moet namelijk meerdere malen de tijd kunnen krijgen om te kunnen rijzen. Volgens Pa Spapens was de stol op zijn lekkerst als die enkele weken oud was. Dan was de spijs er goed in getrokken. Het geheim van een lekkere kerststol schuilt immers in de juiste ingredienten en in de behandeling ervan. Ad gebruikt nog altijd het recept van zijn Opa.
Wat is een kerststol?
De kerststol is een luxe krentenbrood gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker. Het woord 'stol' is een oud woord voor 'stut'. Voor het bakken wordt soms een bakvorm gebruikt, die het brood in de oven 'stut'. Bij ons wordt de stol los op de plaat gebakken. Volgens historici kan de langwerpige vorm van de kerststol ook gezien worden als een symbool voor een wikkelkind en wel speciaal het Kerstkind. Traditioneel neemt de kerststol een belangrijke plaats in bij het kerstontbijt of de kerstbrunch.