OUD BROOD?

BROOD WEGGOOIEN? MET DEZE TIPS VOORKOM JE DIT

Oké, even heel eerlijk. Hoeveel brood belandt er bij jou de in de kliko? Een paar sneetjes, een halfje of is het meer? Met deze tips geniet je langer van die Waldkorn of vloerbrood.

  • Koop een broodtrommel! Het maakt niet zoveel uit of deze van plastic, hout of roestvrij staal is. Zolang die maar goed sluit en op een niet te warme plek staat. Houd de trommel ook schoon (dus zonder kruimels of condens wegzetten).
  • Bewaar brood in een plastic zak die dicht kan. Dus niet in een iets te gretig opgetrokken broodzak die niet meer goed sluit. Een zak met een hersluitbare strip is een beter idee.
  • Of bewaar brood in een papieren zak. Brood met een robuuste, krokante korst blijft lekkerder als je het in een papieren zak bewaart. Maar ook deze zak moet je goed afsluiten. Tip: knoop de opening dicht met een touwtje, zodat er geen zuurstof bij kan.
  • Bewaar brood niet in de koelkast! Het lijkt slim, maar brood wordt veel sneller oud in de koelkast. Zetmeel in brood laat namelijk water los tussen de -5 en 5 graden en daardoor droogt het brood uit.
  • De vriezer is wel een goed idee. Mensen die brood invriezen, gooien minder snel brood weg. Ook hoeven ze niet zo snel nieuw brood te kopen, omdat brood in de vriezer lekker vers blijft. Je kunt het brood vervolgens in zijn geheel ontdooien, maar slimmer is om steeds het aantal sneetjes te pakken dat je nodig hebt.
  • En als ik onverhoopt toch oud brood heb? Dan hoef je het nog steeds niet weg te gooien: je kan er bijvoorbeeld heel makkelijk, croutons, paneermeel of toast van maken. En wat dacht je van wentelteefjes? Ideeën te over!

Bron: brood.net

6 SIMPELE HOOFDGERECHTEN MET OUD BROOD

ZO KLAAR!

Of je nu een halfje per week invriest of het brood bij jullie thuis niet aan te slepen is, er blijft op z'n minst een kapje of sneetje liggen. En toegegeven, het is ook gewoon lekkerder om een verse boterham te besmeren. Maar dan blijft het alsnog zonde van die kontjes, kapjes en overgebleven sneetjes.

Anno nu is het sowieso not done om nog eetbaar voedsel weg te gooien, maar gelukkig leent oud brood zich perfect om te verwerken in lekkere gerechten. We verzamelden 6 ideeën voor simpele gerechten met overgebleven sneetjes brood.

Caesar salade met zelfgemaakte croutons   1. CAESAR SALADE 

In een klassieke caesar salade gaar Romaine sla, gekookt ei, Parmezaanse kaas en croutons. Met een dressing van olijfolie, citroensap en knoflook is het maaltje zo klaar. Nog lekkerder (en voedzamer) maak je de salade met stukken gebakken kip, ansjovis en avocado. En die croutons? Die maak je zelf. Van overgebleven brood. Snijd de sneetjes in blokjes van zo'n 1 bij 1 centimeter, strooi er wat olijfolie, peper en zout overheen en laat ze 25 minuten knapperig worden in de oven. Geen oven? Bakken in de pan gaat ook prima.

Zelfgemaakte vissticks   2. VISSTICKS

Vissticks zelf maken is veel leuker en lekkerder dan ze kopen. Je kunt ten eerste de vis zelf uitkiezen en dat proef je. En daarnaast is het de ideale manier om van je oud brood af te komen. Rooster het brood licht totdat het hard en droog is. Laat het afkoelen en maal het vervolgens in de keukenmachine (of stamp het fijn in een kom) met een scheut olijfolie en wat kruiden, tot lekker grof broodkruim. Kies voor visfilets die iedereen lekker vindt, snijd ze in sticks. Dip deze eerst in bloem met peper en zout, daarna in een losgeklopt ei en vervolgens in je broodkruim. Bak ze tot het broodkorstje goudkleurig is.

Toscaanse broodsoep   3. TOSCAANSE BROODSOEP

In Italië gooit geen mens oud brood weg. Oude stukken worden bestrooid met olijfolie, gaan terug de oven in en worden besmeerd met tomaat. Of ze gaan de soep in! In Toscane maken ze er Pappa al pomodoro van. Een broodsoep die expres gemaakt wordt van brood dat tenminste twee dagen oud is. Verder gaat erin: tomaten, knoflook, basilicum, groente- of vleesbouillon, olijfolie, peper en zout. Een klassiek boerengerecht, dat zowel warm als koud gegeten kan worden.

Ovenschotel met lagen van brood   4. OVENSCHOTEL BROOD

Sowieso zijn ovenschotels ideaal als er veel monden gevuld moeten worden. En goed te bewaren als je de helft invriest. Met brood bouw je de lagen in je schotel, waartussen je je favoriete prutje schept. Denk aan een mengsel van ui, salami en paprika. Prei, doperwtjes en gehakt. Of tomaat, courgette en olijven bijvoorbeeld. Oud brood is in dit geval zelfs beter te gebruiken dan vers, omdat het vocht uit de groenten beter opneemt. Bedek eerst de ondergrond van je ovenschaal met halve sneetjes brood, schep daarop je mengsel en daarop weer een laagje brood tot alles op is. Lekker veel kaas erover, twintig minuutjes in de oven en klaar!

Gehaktballen   5. GEHAKTBALLEN

Ja, natuurlijk! De ouderwetse manier van ballen maken is met sneetjes witbrood gedrenkt in melk. Dat deden mensen vroeger, omdat brood goedkoper was dan vlees maar wel de smaak goed opnam. In een échte gehaktbal zit dus brood verwerkt. Nu gebruiken veel mensen kruim van beschuiten of paneermeel, maar nog steeds kun je (oud) brood heel goed gebruiken als binding voor de ballen. Kan witbrood zijn, maar ook als je een paar sneetjes bruin, zonnebloempit of desem over hebt gaan die prima door de ballen. Rooster het brood even en maal daarna fijn tot paneermeel.

Pizza uit de pan   6. PIZZA UIT DE PAN

Deze panpizza is beter dan zo'n kant-en-klare ovenvariant, maar minstens zo snel klaar. En daarom bijna verslavend makkelijk voor drukke doordeweekse sport/cursus/clubjesavonden. Druppel wat olie in de pan. Leg twee (of vier bij grote eters) sneetjes oud brood erin en bestrijk deze met tomatensaus. Vervolgens beleg je je pizza met alle ingrediënten die je lekker vindt (of die je nog in huis had). Salami, champignons, ham, kaas, ananas.....wat je wil. Strooi er wat geraspte kaas en olijfolie overheen. Deksel op de pan en bak 'm af alsof het een oventje is. Duurt zo'n 8 tot 10 minuten.

    Eet smakelijk! Bron: brood.net

Product added to wishlist
Product toegevoegd om te vergelijken

Wij gebruiken cookies om [het gebruik van onze webwinkel te faciliteren/ het inloggen op onze website te vergemakkelijken/ uw instellingen en voorkeuren te onthouden].

U kunt deze cookies uitzetten via uw browser [of via uw profielpagina] maar dit kan het functioneren van onze website negatief aantasten